Helhetsleverans

Bonnier Fastigheter bygger i Uppsala med hållbarhet i fokus

Bonnier Fastigheters förvärv i Uppsala är en hållbar historia. Foto: SBP (ovan) & Bonnier Fastigheter (nedan)
SBP bidrog med en solcellsanläggning på 256 kW effekt till den miljöcertifierade byggnaden Muninhuset

"Här får du inte bara ett kontor, du får ett kvarter". Så beskriver Bonnier Fastigheter Muninhuset, fastighetsbolagets andra förvärv tillika första stora nybyggnadssatsning i centrala Uppsala.
De förvärvade byggnaden, lokaliserad ett stenkast från tågstationen och alldeles intill Fyrisån, 2018 som en del i satsningen att bli en långsiktig fastighetsägare i den anrika universitetsstaden.
Vi har sedan förvärvet systematiskt gått igenom och uppgraderat byggnaden allt ifrån tekniska system till att skapa ett fullservicehus för våra hyresgäster med reception, restaurang, konferens och lounge. För närvarande slutför vi nybyggnationen av Munin NXT som är en fristående kontorsbyggnad i anslutning till Muninhuset, berättar Sara Björnberg, Chef Hållbar Utveckling på Bonnier Fastigheter. 

Och det tummas inte med något sett till kvalitet. Byggnaden är idag miljöcertifierat med Breeam In Use och de ligger dessutom i en process att nå ännu högre certifieringsnivå. Bara det avslöjar att projektet har hållbarhet som huvudfokus - och just värdeorden hållbarhet och kvalitet rimmar dessutom väl med SBP.

Hållbarhet i toppnivå

I samarbete med Bonnier har SBP bidragit med en solcellsanläggning med en anläggningseffekt på 256 kW. Anläggningen har, bortsett från sedvanliga delar i SBP-paketeringar som förhöjd systemsäkerhet och digitaliserad övervakning, uppförts med marknadens bästa komponenter och är något som kan garantera att byggnaden kan drivas på grön energi i decennier framåt.
– Att satsa på en så pass stor anläggning och ställa det i förhållande till att den är belägen centralt i en svensk storstad är minst sagt imponerande, säger Marcus Wicén, Head of Sales Development på SBP, och fortsätter:

– Det är dessutom en insats som är otroligt viktig för staden. I Uppsala är elnätet högt belastat och genom den här anläggningen bidrar Bonnier till att avlasta det lokala nätet vilket hjälper oerhört.

"Värdesätter samhällsansvar"

Anrika Bonnier har ägt fastigheter i Stockholmsområdet sedan mitten av 1800-talet och för dem är det viktigt att ställa höga krav på hållbara värderingar hos deras samarbetspartners. Något som SBP kunde leva upp till, enligt Sara Björnberg.
– Som ett långsiktigt familjeägt bolag värdesätter vi personliga relationer och att våra samarbetspartners tar ett stort ansvar både i aktuella projekt men även i stort i samhället. Att SBP avsätter del av vinsten till välgörenhet samt tar ett aktivt samhällsansvar är sådant vi värdesätter. Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med SBP.

Fakta i korthet

  • Kapacitet: 190 000 kwh per år
  • Storlek: 256 kW
  • Produktionsstart: November 2021
  • Färdigställd: Maj 2022
EN ANNAN REFERENS

Nyproduktion med ny energiproduktion

Att leverera en nyckelfärdig helhet till nyproduktioner kräver utöver branschkunskap och processer även ett starkt sinne för samordning, kommunikation och dokumentation. Läs mer om några av våra solenergiprojekt tillsammans med NCC.

Till projektet