Nyheter

Anläggning på shoppingcentrum får medial uppmärksamhet

December 22, 2023
Foto: SBP
Foto: SBP
Citycons och SBPs samarbete av en 500 kW solcellsanläggning har inte gått obemärkt förbi. Flera medier har nu uppmärksammat solcellsanläggningen, som skänker cirka 450 000 kWh till shoppingcentrumet varje år.

SBP och Citycon har i samarbete installerat en 500 kW solcellsanläggning på Åkersberga Centrum, norr om Stockholm. Tidigare i vinter uppmärksammades projektet i flera branschmedier.
De 1200 panelerna placerade på taket genererar 450 000 kWh varje år till shoppingcentret, som har närmare 60 butiker, restauranger och kaféer.

– Solenergi är särskilt attraktivt för handelsfastigheter, eftersom de vanligtvis har höga energikostnader, säger Andreas Backström, VD på SBP, i publiceringarna.

SBP förvaltar anläggningen och tog dessutom hela investeringen initialt tack vare tjänstelösningen Solar-as-a-service. Samtidigt får shoppingcentret all el som genereras.
– Med den här typen av as-a-service-avtal börjar affärsinnehavare spara pengar från första dagen, utan att behöva göra någon kapitalinvestering eller återbetalningskalkyl. Vi ser en betydande ökning av antalet företag som väljer den här typen av upplägg för att övergå till en mer hållbar drift, fortsätter Andreas Backström.

Avsändaren till nyhetsartiklarna är SolarEdge, vars effektoptimerarteknik installerad på denna anläggning maximerar prestandan hos varje enskild panel och minimerar effekterna av skuggning, utöver andra funktioner.

Det var under 2022 anläggningen stod klar och då fastställde Citycon att det bara var ett startskott på deras hållbara resa. Ni kan läsa den artikeln här.

Mer kan du läsa på några av dessa nyhetssajter:

https://www.solenerginyheter.se/20231124/3411/akersberga-centrum-driftsatter-solcellsanlaggning-med-1200-solpaneler

https://www.dagensfastigheter.se/20231124/11524/akersberga-centrum-driftsatter-solcellsanlaggning-med-1200-solpaneler

https://www.nyaprojekt.se/2023/11/23/agare-av-kopcentrum-installerar-innovativ-500-kwp-solcellsanlaggning-utan-kapitalinvestering/

https://www.byggkontakt.nu/artikelub/agare-av-kopcentrum-installerar-innovativ-500-kwp-solcellsanlaggning-utan-kapitalinvestering/

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter