Nyheter

SBP laddar Åkersberga Centrum med solenergi

September 15, 2022
Pågående installation vid Åkersberga Centrum. Foto: SBP
Pågående installation vid Åkersberga Centrum. Foto: SBP
En stor del av Åkersberga Centrum kommer att drivas på hållbar energi från och med i sommar. Det är en del av Citycons ambitioner att vara klimatneutrala till 2030. Vi på SBP har fått äran att bidra till att bolaget når sina hållbarhetsmål.

Citycon har ambitionen att bli klimatneutrala till 2030 och visar ett stort engagemang i den gröna omställningen. Spritt över en yta som motsvarar cirka 1,5 fotbollsplaner byggs nu solceller som beräknas kunna driva en femtedel av Åkersberga Köpcentrums elförbrukning.

Utöver systemkomponenter och delar från världsledande tillverkare så kommer även anläggningen med några av branschens högsta säkerhetsfunktioner.
– Åkersberga Centrum är hjärtat i Österåkers kommun och det är glädjande att Citycon och hela deras organisation visar ett så stort engagemang för miljö- och hållbarhetsfrågan. Även under projektets alla planeringsfaser har de visat en stor vilja och framåtanda, säger Alexander Backström, Project Manager på SBP.

Säkrat framtiden med "Co-operation"

Den 500 kW stora anläggningen har en beräknad årlig produktion på 420 000 kWh/år och systemmässigt motsvarar den cirka 100 villainstallationer.
Dessutom har Citycon säkrat upp all service, support och löpande driftfrågor i 10 års tid. Det tar vi på SBP som leverantör hand om då samarbetet bygger på vår modell "Co-operation", som sammanfattningsvis innebär att Citycon inte behövt ta någon investering för solcellsanläggningen. Service och support sköts både digitalt och fysiskt vid behov via realtidsuppkoppling till anläggningen där vi bland annat utför fjärrsupport och analyserar systemdata samt energiproduktion. Modellen är en del av vår SaaS-tjänst, förkortat från Solar As A Service.

För Citycon kommer den här anläggningen däremot inte vara en engångsföreteelse.
– Vi har velat göra detta länge och noga undersökt vilka takytor som passar. Nu börjar vi med Åkersberga Centrum och sedan hoppas jag vi kan få till något liknande i Mölndal Galleria, som har liknande förhållanden. Citycon har mål att bli koldioxidneutralt till 2030 och på vägen dit kommer alla våra center på olika sätt producera eller återvinna energi för sin egen förbrukning, säger Marcus Rylander, Group Property Manager på Citycon, genom bolagets egna kanaler.

Ni kan läsa Citycons eget pressmeddelande här.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter