Nyheter

70.000 liter olja bränns varje timme - kraftverket behöver anställa

August 22, 2022
Oljeeldade Karlshamnsverket har under en längre tid varit i bruk för att stödja elförsörjningen i södra Sverige. Behovet har blivit så pass högt att de nu behöver förstärka personalstyrkan med ytterligare tiotal personer.

Elbristen i Sverige är alarmerande och gjort att priserna har skjutit i höjden. Det har krävt drastiska åtgärder och en av dessa är att starta upp det mer än 50 år gamla oljeeldade reservkraftverket Karlshamnsverket. Det har eldad så pass mycket att deras egen vd Henrik Svensson uppmärksammat det allvarliga läget för elförsörjningen, något vi även skrivit om tidigare (läs mer här).

Nu har produktionen fortsatt att öka, trots de klimatnegativa konsekvenserna. Det har nu gjort att kraftverket behöver anställda för att täcka upp behovet framöver.
– I takt med att underskottet på elproduktion i södra Sverige blivit allt större spelar Karlshamnsverket en allt viktigare roll för att trygga elproduktionen. Vi har i år ökat produktionen kraftigt. Vi planerar nu att stärka organisationen som i dag har drygt 50 anställda. Målet är att nyanställa åtminstone ett tiotal personer för att kunna växla upp ytterligare, säger Henrik Svensson till DI.

För att Karlhamnsverket ska vara tillgänglig för elmarknaden utanför vinterhalvåret krävs det mycket höga elrpiser för att det ska vara lönsamt, skriver tidningen. När produktionen var igång den senaste veckan bränner de cirka 70.000 liter olja per timme - men de gör sig alltså beredda på att elda ännu mer.
– Vi har redan producerat mer än vi gjorde under hela förra året. Produktionen är fortsatt blygsam i förhållande till vår totala kapacitet, och vi förbereder oss nu för att kunna öka ytterligare om det skulle behövas för att säkra elförsörjningen och möta den växande risken för akut effektbrist som Svenska kraftnät varnat för.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter