Nyheter

Elförsörjningen i "allvarligt läge" - VD för reservkraftverk larmar

June 1, 2022
Karlhamnsverket producerar mer än på länge. Foto: Wikipedia
Karlhamnsverket producerar mer än på länge. Foto: Wikipedia
Oljeeldade Karlshamnsverken har haft stor aktivitet för att balansera ut bristerna i landets elnät. Nu larmar Reservkraftverkets VD att läget för svensk elförsörjning är "väldigt allvarligt".

Hittills har 50 GWh el producerats bara i år vid Karlhamnsverket. Det är ett oljeeldat reservkraftverk som har mycket högre produktion än normalt med anledning av de fortsatt höga elpriserna, särskilt i landets södra delar. Karlhamnsverket har de senaste åren fått spela en allt viktigare roll för att trygga elförsöljningen - förra året producerades el under fler timmar än under de senaste tio åren sammanlagt, skriver DI i en artikel.

I artikeln uttalar sig nu kraftverkets vd Henrik Svensson kraftfullt och riktar tydliga uppmaningar till landets beslutsfattare.
– Karlshamnsverket är den sista livlinan för elförsörjningen. Och som vi ser det är läget väldigt allvarligt i södra Sverige med en försörjningssituation som inte lever upp till lagkraven och som bör adresseras av främst politikerna så fort som möjligt, säger han.

"Väldigt bekymrade"

Kraftverket är över 50 år gammalt och har fått stor medial uppmärksamhet då förbränningen av fossil olja strider mot landets klimatmål. Han menar att det krävs långsiktiga åtgärder för att återskapa balansen i elnätet.
– För vår del är det dubbelbottnat. Å ena sedan är vi stolta över att kunna bidra till att trygga elförsörjningen, med tanke på hur allvarliga konsekvenserna blir av större störningar i elförsörjningen. Men samtidigt är vi väldigt bekymrade eftersom vår ökade produktion är ett symptom på att elsystemet inte är i gott skick, säger Henrik Svensson.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter