Nyheter

Mekanisk verkstad drivs nu på solenergi

December 12, 2023
Vrena Mekaniska Verkstad har nyligen fått en solenergianläggning färdigställd och driftsätts inom snar framtid för att ta emot de första solstrålarna 2024. Anläggningen möjliggjordes delvis av vår tjänstelösning Solar-as-a-service och kommer bidra med över 230 000 kWh till produktionen varje år.

I den lilla sörmlandsorten Bettna, cirka 3 mil nordväst om Nyköping, har en stor satsning i hållbarhetens tecken gjorts. 643 solpaneler ska skänka över 230 000 kWh solenergi till Vrena Mekaniskaverkstads verksamhet med plåt/svets, maskinbearbetning, ytbehandling och montering. Med sin slogan "ni konstruerar - vi tillverkar" värdesätter de grön energi för att uppnå en hållbar produktion till sina kunder.
– Vi måste alla dra vårt strå till stacken och generera den el vi kan. För oss blev då solceller på tak det vi kunde bidra med i närtid, säger Hans-Erik Olsson, vd på Vrena Mekaniska Verkstad.

De gjorde sin investering med SBP:s tjänstelösning Solar-as-a-service, vilket innebär att SBP tar hela investeringen initialt.
– Det var SBP:s upplägg som kändes mest intressant, dels på grund av hur finansieringsmodellen såg ut och dels att det inkluderar fri service under hela avtalstiden.

Affärsmodellen möjliggör låga nettoutgifter under samarbetstiden på 10 år och skalbarhet för att bygga ut investeringen längre fram. Samtidigt säkerställer SBP produktionen under hela avtalsperioden.
– Vi är glada och stolta över att tillsammans med Vrena Mekaniska generera förnybar el utan att hämma investeringar i deras kärnverksamhet eller göra anspråk på andra interna resurser. Med denna lösning bidrar Vrena Mekaniska till hållbar utveckling och bibehåller samtidigt fokus på att utveckla det de gör bäst, säger Herman Karlsson, Senior Account Advisor på SBP.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter