Nyheter

Lagkravet: Parkeringar måste bygga solcellsanläggningar

November 14, 2022
Det är inte ovanligt att parkera under solpaneler i Frankrike. Foto: Wikipedia
Det är inte ovanligt att parkera under solpaneler i Frankrike. Foto: Wikipedia
I en nyligen införd lag ska alla parkeringar med fler än 80 platser bygga en anslutande solcellsanläggning - vilket beräknas kunna generera upp till 11 gigawatt solenergi.

I Frankrike är det inte en ovanligt syn med parkeringsytor innehållande solceller. Men nu tar Emmanuel Macrons regering ytterligare kliv för att säkerställa att parkeringsplatser blir en garanterad källa för grön energi.

Genom en ny lag måste ägare till parkeringar innehållande mellan 80 och 800 platser installera solpaneler till sin anläggning inom fem år. Ägare till större parkeringar än det har ännu högre krav - de måste agera inom tre år och dessutom ska minst 50 procent av ytan täckas.

Detta skriver The Guardian i en artikel och syftet beskrivs vara att stötta upp det nationella elnätet som påverkats stort till följd av kriget i Ukraina. På grund av detta har den franska regeringen sedan tidigare beslutat om att nyttja 45 miljarder euro till att skydda landets hushåll och industrier från skyhöga elpriser.

Frankrike, särskilt under Emmanuel Macrons ledning, har sedan länge varit ambitiösa i sina investeringar på hållbar energi. Regeringen har sedan en tid tillbaka drivit den nationella kampanjen, översatt "Varje gest räknas", vilket uppmuntrar privatpersoner såväl som bolag att minska på energiförbrukningen.
Genom den nya lagen beräknar de få ytterligare 11 gigawatt solenergi till elnätet.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter