Nyheter

Installationstakten rekordhögt på solceller

August 1, 2022
Intresset har ökat i takt med stigande elpriser. foto: Creative Commons.
Intresset har ökat i takt med stigande elpriser. foto: Creative Commons.
Cirka 50.000 solcellsanläggningar beräknas vara installerade till årets slut i Sverige. Det är en ökning på 75 procent och en fördubblad installationstakt i jämförelse med föregående år, enligt siffror från Svensk Solenergi.

I takt med att elpriserna stigit, och förväntas skjuta i höjden under vintern, har solenergi förvandlats till en ytterst lönsam affär. Det syns även i intresset och antalet nyanmälda solcellsanläggningar i år - redan i inledningen av årets tredje kvartal har antalet installerade anläggningar passerat siffrorna för helåret 2021. Det skriver Dagens Industri och hänvisar till siffror från branschorganisationen Svensk Solenergi.

En anledning är förstås de ökade elpriserna, som dessutom förväntas skjuta i höjden i vintern.
– Vi har märkt av en stor ökning av efterfrågan nu under våren jämfört med den tillväxt på omkring 20 procent som vi haft senaste åren. Sett till hur elpriserna utvecklats under vintern var det på sätt och vis väntat, men ökningen är större än vi hade räknat med för ett år sedan, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk Solenergi, till DI.

Organisationen räknar med att nå cirka 50.000 installerade solcellsanläggning till slutet av året, vilket skulle innebära en total ökning med mer än 75 procent.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter