Nyheter

Hon vill se fler lokala solkraftsparker

February 18, 2022
Anna Werner, vd på Svensk Solenergi. Foto: Daniel Roos.
Anna Werner, vd på Svensk Solenergi. Foto: Daniel Roos.
I en bilaga i DN ser Anna Werner ljust på utvecklingen kring svensk grön teknik och hoppas på implementering av energigemenskaper.

Från 1 juli 2021 ska energiskatt inte behöva betalas för solcellsanläggningar med kapacitet under 500 kWh. Det menar Anna Werner, vd på Svensk solenergi, är ett stort kliv framåt i att etablera den gröna energin i det svenska elnätet.

Det är i en annonsartikel i DN:s bilaga Gröna Hem som hon ser positivt på utvecklingen inom grön energi.
– Det är på gång, och det kommer att betydamycket för exempelvis industriers investeringsvilja. Men även för privatpersoner somvill gå över till sol. Man vill kunna användaelen även då solen inte lyser. Solenergi är detenda energislag idag där gemene man kanvara direkt ägare av produktionen. Det gårju inte direkt att ha ett eget kärnkraftverkpå taket, säger Anna Werner i artikeln.

Dessutom vill hon att politiker på riksdagsnivå "måste göra det lätt för länsstyrelserna att tacka ja till solenergi". En hållbar lösning är lokala solcellsparker.
– Vi kan också snart hoppas på en implementering av EU-lagstiftningen om energigemenskaper. Svensk Solenergi vill att konsumenter ska kunna gå ihop med en lokal solkraftspark och köpa el direkt från den i en energigemenskap och därmed inte använda elnätet mer än en mycket kort sträcka. Att man inte transporterar elen så långt skulle då kunna premieras antingen med lägre energiskatt eller förmånligare elnätsavgifter

Tryck här för att läsa artikeln i sin helhet.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter