Nyheter

Svenskar om solceller: rankar hållbarhet högre än ekonomi

February 18, 2022
Hållbarhet är viktigare än ekonomi för många svenskar. Foto: Creative Commons
Hållbarhet är viktigare än ekonomi för många svenskar. Foto: Creative Commons
Fler än var tredje svensk vill att all el ska komma från solkraft - och nära hälften är redo att betala premiumpriser för att få ta del av hållbart producerade solceller. Det är några slutsatser i en ny undersökning.

46 procent av befolkningen kan tänka sig betala mer för solceller som är hållbart producerade och 72 procent vill ha solenergi i hemmet. Dessutom väger hållbarhet (48 procent) tyngre än ekonomi (41 procent) när det kommer till skälet att installera solceller. Det skriver det kommunala elbolaget i Södertälje, Telge Energi, i ett pressmeddelande efter en undersökning de genomfört i samarbete med Kantar Sifo.
– Det är fantastiskt att se att hållbarhet är prioriterat. Nu måste branschen ta vid och driva marknaden mot mer hållbara produkter, säger Niklas Holmberg på Telge Energi.

En uppmaning i pressmeddelandet är bland annat att fler företag och flerbostadshus behöver bygga solcellsanläggningar för att uppnå svenskarnas viljor; fler än en tredjedel av svenskarna ser nämligen solkraft som den enskilt viktigaste energikällan i framtiden.
Idag når inte solkraft ens en procents andel i det svenska elnätet, vilket är långt från målsättningen på 10 procent inom de närmaste fem åren som är satt av organisationen Svensk Solenergi. Målsättningen ligger på en nivå som bland annat Tyskland passerat sedan länge.

Redan förra sommaren visade en undersökning utförd av Svensk Solenergi att över hälften av svenskarna tror att de kommer äga en solcellsanläggning inom de närmaste tio åren.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter