Nyheter

Förslaget: bygga laddgator i biltäta Stockholmsområdet

February 18, 2022
18% av bilarna i Solna är elfordon. Foto: Creative Commons.
18% av bilarna i Solna är elfordon. Foto: Creative Commons.
Socialdemokraterna vill att det ska byggas flera elbilsladdare längst specifika gator i olika stadsdelar inom Solna kommun - något som skulle konkurrera ut vanliga parkeringsplatser.

Solnaborna är de med flest elbilar i hela landet, enligt Transportanalysens senaste rapport. Hela 18 procent kör fossilfritt och det skapar därmed behov av laddstolpar. Därför har Socialdemokraterna nu lagt förslag om att skapa så kallade "laddgator", vilket kommer att ingå i partiets budget som det ska röstas om i november.
– Solna är så pass tätbebyggt att det ska vara en föregångskommun. Idag är Solnas största klimatpåverkan trafiken och då är elektrifieringen av biltrafiken en nödvändighet, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S) till lokaltidningen Mitt I.

Det skulle göra att många vanliga parkeringsplatser på de angivna gatorna kommer att dedikeras enbart till elfordon.
– Det ska vara lätt att vara klimatsmart i Solna, om det innebär att det är lättare att hitta en parkeringsplats om man har en miljöbil så får det vara så, säger Sara Kukka-Salam.

"Har hellre laddare på flera ställen"

För två år sen var löftet från Solna stad att 40 laddstolpar skulle byggas i Solna. Ännu är endast ett fåtal i bruk idag. Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden i Solna, säger till lokaltidningen att svårigheter kring att koppla elen har gjort att det blivit en längre process än väntat. Han menar att behovet av fler laddstolpar är uppenbart, men är kritisk mot förslaget.
– Det är ingen tvekan om att det behövs fler laddstolpar i varje stadsdel. Men jag tar hellre laddning på flera ställen i Solna än att de är endast vid en specifik plats.

Gatorna som förslaget riktar sig mot är Råsundavägen i Råsunda, Björnstigen i Bergshamra, Fridenborgsvägen i Ulriksdal, Armégatan i Huvudsta och Hagalundsgatan i Hagalund.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter