Nyheter

Forskare föreslår nytt batterisystem - energi lagras som data

February 18, 2022
Kan data bli nästa stora lagringsmetod hos serverhallar? Foto: Wikipedia
Kan data bli nästa stora lagringsmetod hos serverhallar? Foto: Wikipedia
Amerikanska forskare från universitetet i San Diego vill utveckla en ny typ av batterilagring - genom att lagra energin som information på dataservrar. Det ska främst tillämpas till den egenproducerade förnybara energin vid större serverhallar.

Inom energilagring pratas det exempelvis om Lithium-jonbatterier, vätgas eller svänghjulslagring (ni kan läsa mer om energilagring här). Nu har amerikanska forskare kommit på en icke-fysisk lösning som lämpar sig till storskalig lagring - på dataservrar.

Det skriver det internationella solenergimagasinet PV Magazine och förklarar att dessa "informationsbatterier" är en metod som anpassas till större serverhallar som drivs till stor del av förnybar energi.
Det ska fungerar som så att de lagrar resultaten av sol- och vindenergiproduktionen för senare användning. Rent specifikt när det finns mindre förnybar energi på nätet.
– Vi stödjer förberäkning av många fragment av olika beräkningar och kan sedan välja små bitar som gjorts tidigare, som pusselbitar, och sätta ihop dem för att snabbt beräkna en helt ny uppgift, säger Barath Raghavan, biträdande professor i datavetenskap vid USC Viterbi School of Engineering, enligt PV Magazine.

Framtidens energilagring i serverhallar

De som troligen skulle kunna implementera en sådan teknik är större datahallar från exempelvis Google och Facebook. I artikeln lyfts ett exempel om Youtube, där det omkodas mer än 700 000 timmar video varje dag. Dessa beräkningar är därmed förutsägbara och kan utföras vid en tidpunkt då det finns överskott av grön energi.

Däremot finns det utmaningar i utvecklandet av en sådan metod. Främst handlar det om vilka beräkningar, samt var och när, som ska utföras. Det är även bara möjligt att tillämpas i vissa typer av belastningar och i specifika sammanhang. Däremot är forskarna övertygade om att det går att ta fram en förutsägbarhet som gör tekniken lovande som ett framtida alternativ för lagring av grön energi.
– I den civilisationsskaliga utmaningen med hållbarhet behöver vi alla verktyg vi kan få, säger professor Raghavan.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter