Nyheter

EU snabbar på omställningen - vill göra solceller obligatoriskt

May 16, 2022
Solceller kan bli obligatoriskt på byggnader. Foto: Jiri Rezac/Creative Commons.
Solceller kan bli obligatoriskt på byggnader. Foto: Jiri Rezac/Creative Commons.
EU-kommissionen vill fördubbla takten på solcellsinstallationer och på så sätt sänka beroendet av rysk naturgas. Förslaget skulle ställa högre krav på byggnader med hög elkonsumtion och dessutom göra solcellsinstallationer vid ny- och ombyggnationer obligatoriskt.

Energipriser har skjutit i höjden och prognosen framåt ser dyster ut till följd av kriget i Ukraina. Därför konstaterar nu EU-kommissionen att beroendet av naturgas från Ryssland måste ersättas med hållbara lösningar.
Enligt Bloomberg tar nu EU fram en strategi för att dubbla utbyggnadstakten av solenergi. Det riktas främst mot byggnader som har en hög elkonsumtion, där en av åtgärderna skulle bland annat vara att förkorta generella tillståndsprocesser till mindre än tre månader. Dessutom vill de göra det obligatoriskt att installera solpaneler vid nyproduktioner eller vid omfattande renoveringar av befintliga byggnader.

Minskar gasberoendet med två tredjedelar

Planen ska enligt tidningen antas den 18 maj och skulle även inkludera bland annat en ökad produktion av vätgas. Genom att göra solcellsinstallationer obligatoriskt beräknas produktionen av solenergi öka med 17 terawattimmar under det första året efter genomförandet. Åtgärden ska göra att beroendet av rysk gas ska minska med drygt två tredjedelar under samma period.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter