Nyheter

Eljätten: "Vänj er vid höga elpriser"

May 2, 2022
Vattenfall hoppas på snabba åtgärder i det svenska kraftnätet. Foto: Pixabay
Vattenfall hoppas på snabba åtgärder i det svenska kraftnätet. Foto: Pixabay
De höga elpriserna har varit ett stort samtalsämne det senaste året och rekordnoteringarna har avlöst varandra. Nu menar Vattenfall att det kan fortsätta vara vår vardag en tid framöver.

Flaskhalsar i energinätet och kriget i Ukraina. Det är två anledningar till att elpriser fortsatt kommer vara ett samtalsämne framöver, där prisskillnaderna mellan olika delar av Sverige varit skyhöga. Till följd av det har Vattenfall fått utstå miljardförlust, visar bolagets senaste årsrapport - och i samband med denna spår energijätten att prisutvecklingen ännu inte har sett ljuset i tunneln.
– Det är ett allvarligt läge och energiomställningen i Europa behöver snabbas på. Det är svårt att spekulera om utvecklingen framåt. Men just nu ser det ut som att vi måste vänja oss vid fortsatt mycket volatila och höga elpriser, säger Anna Borg, vd på Vattenfall, enligt Dagens Industri.

Hoppas på påskyndade åtgärder

Resultatet baseras främst på flaskhalsar i transmissionsnätet och prisskillnaderna i landet handlar just om att elen väg söderut begränsades, menar hon i artikeln och efterfrågar åtgärder för att jämna ut skillnaderna.
– Bästa sättet är att bygga bort flaskhalsarna. Och vi hoppas att Svenska kraftnät skyndar på investeringarna i det svenska stamnätet, säger Anna Borg.

Enligt artikeln låg genomsnittet på nordiska elspotpriser 161 procent högre under förra året.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter