Nyheter

Elbilar är nu billigare än bensindrivna - i totalkostnad

February 18, 2022
Elbilar seglar upp som det billigare alternativet. Foto: Creative Commons.
Elbilar seglar upp som det billigare alternativet. Foto: Creative Commons.
Sverige är det tredje mest gynnsamma landet att äga elbil i - och nu är totalkostnaden för att köra eldrivet lägre i jämförelse med bensin- och dieseldrivna bilar. Det skriver SVT och hänvisar till en ny undersökning.

Bränsle och energi, värdeminskning, skatter, försäkring och underhåll. Det är kategorierna som har utgjort resultatet i beräkningarna kring totalkostnaderna för el-, bensin-, och dieseldrivna bilar. Vilken som idag seglat upp som billigaste fordonstypen sett till totalkostnad? Elbilar.
Dessutom ligger Sverige på topplacering sett till billigaste länder att äga elbil i Europa. Det skriver SVT i en artikel och hänvisar till en årlig undersökning utförd av leasingbolaget Leaseplan.
– Det är glädjande att Sverige hamnar högt upp på listan. Samtidigt ska vi komma ihåg att det finns väldigt mycket kvar att göra i Sverige för att vidare främja såväl företags som privatpersoners övergång till elbilar, säger Malin Malm, försäljningsschef på Leaseplan Sverige, till SVT.

Ännu för få laddstolpar

Bland de 22 europeiska länderna i undersökningen kommer Sverige nämligen på tredjeplats bland de mest kostnadseffektiva länderna att äga elbil i. Det omfattar både mellanklassbilar (exempelvis Polestar 2 och Mercedes EQA m fl) och kompaktbilar (Volkswagen ID.3, Kia e-Niro m fl). Bara i Grekland och Tyskland är totalkostnaden för elbilsägare lägre.
I Sverige är genomsnittskostnaden 8893 kronor att äga bil. Det är att jämföra med 7 432 kronor i Grekland och 11 384 kronor i Schweiz.

Däremot kvarstår kritiken kring antalet laddstolpar i landet. Endast två procent bland svenska tjänstebilsförare anser att det finns tillräckligt många laddstolpar och bara 12 procent skulle känna sig bekväma med att göra en längre bilresa i Europa.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter