Nyheter

Efterfrågan på solceller exploderar

May 9, 2022
Solcellsinstallationer flyger uppåt i antalet. Foto: Wikipedia.
Solcellsinstallationer flyger uppåt i antalet. Foto: Wikipedia.
Mars månad slår alla rekord och allt fler investerar i solcellsanläggningar. Det gör att det tidigare rekordet, från bara månaden innan, är som bortblåst - då antalet föranmälningar har ökat med hela 46 procent.

7.640. Så många solcellsanläggningar blev föranmälda under mars. Det är värt att jämföra med senaste rekordnoteringen, som slogs bara månaden innan, på 5.200 - en enorm utveckling på den svenska solenergimarknaden. Även antalet anslutna, över 4100 solcellsanläggningar, slår tidigare toppnoteringar.
Enligt organisationen Svensk Solenergi är det också ett tecken på hur etablerat solceller har blivit som en erkänd energikälla.
– Det är i grunden en underliggande långsiktig positiv trend där solenergin är det snabbast växande energislaget både globalt och i Sverige. Den har sedan förstärkts av den senaste tidens exceptionellt höga elpriser, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, till Dagens Industri.

"Elprischocken en kalldusch"

Den höga efterfrågan att driva sin fastighet på solenergi anses inte enbart vara på grund av de höga elpriserna, utan också ekonomiska osäkerheter på grund av kriget i Ukraina. Allt fler vill därför till stor del bli självförsörjande i sin elproduktion vilket siffrorna anses vara ett bevis för - i jämförelse med motsvarande period förra året står antalet föranmälningar för en ökning på 110 procent.
– Elprischocken har ju varit en verklig kalldusch och allt fler väljer nu att satsa på att minska exponeringen mot elmarknaden genom att satsa på egen elproduktion genom att installera solceller, säger Anna Werner.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter