Nyheter

Danmarks regeringsbeslut: "blir ett stort grönt kraftverk"

June 27, 2022
Foto: Creative Commons.
Foto: Creative Commons.
Den danska regeringen ska fyrdubbla produktionen av solenergi och vindkraft. Anledningen är primärt för att avancera ytterligare mot Danmarks klimatmål - men också fasa ut rysk gas.

Danmarks vindkraftsproduktion till havs ska öka till 12,9 gigawatt, vilket är fem gånger så mycket som det produceras idag. Lägg därtill en ambitiös satsning på solceller och de två gröna energikällorna ska tillsammans fyrdubbla den förnybara elproduktionen i jämförelse med idag.

Det presenterades av den danska regeringen under helgen och var något som hade ett stort parlamentariskt stöd, enligt en artikel i SvD.
– Danmark blir med det här avtalet ett stort grönt kraftverk för hela Europa, säger klimatminister Dan Jørgensen (S) i ett uttalande.

Det är ett steg i landets klimatmål till 2030, men beslutsfattandet har blivit än mer aktuellt till följd av konflikten i Ukraina då runt 400 000 danska hem fortfarande värms med gas.
– Det gör oss sårbara för Rysslands inflytande på gasförsörjningen och det är dåligt för klimatet och danskarnas plånböcker, säger Jørgensen.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter