Nyheter

Krav på hyresvärdar att installera laddboxar

April 4, 2022
Foto: Håkan Dahlström/creative commons.
Foto: Håkan Dahlström/creative commons.
Det ska nu bli lättare att få möjlighet att ladda sin elbil i Stockholm. Om en hyresgäst kräver laddplats till sin elbil måste hyresvärden installera en laddbox, enligt beslut från Stockholms stad.

Kommunala bostadsbolag måste nu installera elbilsladdare om hyresgäster vill ha det, skriver Allt Om Elbil och hänvisar till Sveriges Radio. Detta är ett beslut från den grönblå majoriteten i Stockholms stad, som gör det enklare för de som bor i hyresrätt att köra elbil.

Ännu omfattar kraven endast parkeringsplats i garage, då det enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) möjliggör en snabbare aktion.
– Om man har garageplats ska man få igång den enklaste lösning för de som skaffar bilar. Har man ytparkering, det vill säga utomhus, får man i första steget söka sig till en garageplats. Men sen kommer man få på alla platser, säger han i inslaget från Sveriges Radio.

En del i stor satsning till 2030

Hittills har få laddplatser installerats hos de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem, men samtidigt konstateras det i radioinslaget att man ser ett allt högre intresse.

Satsningen grundar sig i målsättningen att bygga 100 000 laddningsplatser i Stockholm till år 2030, som offentliggjordes i oktober förra året. Det ska omfatta samtliga parkeringsplatser i innerstaden och minst 80 procent av parkeringarna utanför city.
I samband med det sa Daniel Helldén till Sveriges Radio bland annat att "det kan komma teknikutveckling som förändrar det här, men 2026 har vi en kontrollstation och kan ändra målen".

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter