Nyheter

"Avlasta svagt elnät med solel"

February 18, 2022
Foto: Creative Commons.
Foto: Creative Commons.
Elnätet i sverige är hårt belastat och kapaciteten dåligt fördelat mellan norr och söder. – Solel och batterier växer snabbt och kan därför bli en viktig kompletterande del av lösningen.

Vi har mycket av vår kraftproduktion i norr och begränsad överföringskapacitet till söder där användningen är som störst. Det är vad Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, ser om ett grundproblem i det svenska elnätet.
Hennes lösning är tydlig: elnätet måste avlastas av grön teknik.
– Att förstärka elnätet är viktigt, men tar lång tid. Solel och batterier växer snabbt och kan därför bli en viktig kompletterande del av lösningen. Det finns internationella exempel på hur stora batterilager används för att framgångsrikt balansera elnätet, säger Anna Werner.

Vill ha tillbaka solcellsstöd till företag

Hon fortsätter med att regeringen bör återinföra solcellsstödet för företag. Solceller för företag ska vara en god investering och bidra med att underlätta en belastning likt den under förra sommaren, som ledde till att oljeeldade Karlshamnsverket tillfälligt fick sättas igång.
– Solel hade inte ensamt kunnat lösa de problem vi såg i somras, men väl tillsammans med batterier. Därför är det synd att regeringen dragit undan solcellsstödet för företag så snabbt. Regeringen borde åter besluta om att ge 10 procent i solcellsstöd på investeringar i solcellsanläggningar och fylla på med medel så att alla företag som sökt solcellsstöd även får det under 2021.

För vidare läsning, Tryck här om du vill läsa Swecos rapport "Ansträngda timmar i elsystemet 2020".

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter