Nyheter

USA:s ambitiösa klimatmål döms ut: "osannolikt"

February 18, 2022
President Joe Biden vill investera stort i hållbar energi. Foto: Wikipedia
President Joe Biden vill investera stort i hållbar energi. Foto: Wikipedia
President Joe Biden har satt upp som mål att 80 procent av USA:s elförbrukning ska komma från hållbara källor till 2030. Nu beskrivs det som osannolikt av den amerikanska statistikbyrån EIA.

Idag består 22,5 procent av USA:s el på förnybar energi. Om byggnationer av hållbara energikällor fortsätter i samma takt som idag kan det stå för lite mer än en tredjedel av USA:s elförbrukning i 2030. Det skriver hållbara teknikmagasinet PV-tech i en artikel. Det är långt ifrån USA:s president Joe Biden mål om att 80 procent av landets energi ska vara förnybart.
Enligt data från Energy Information Administration (EIA) och Federal Energi Regularoty är 50 procent förnybar energi en mer realistisk målsättning om utvecklingen fortsätter uppåt som det gjort de närmsta åren. Solkraft har haft en genomsnittlig utvecklingskurva på cirka 30 procent årligen, däremot har utvecklingen sjunkit något de senaste åren. Vindkraft har ökat med tio procent årligen i genomsnitt sedan 2014.

Bidens mål utesluts inte helt

Enligt datan ska målet om 50 procent förnybar energi vara realistiskt, förutsatt att vindkraften fördubblas och solenergin ökar med sammanlagt 600 procent under perioden 2020-2030. Då skulle vind- och solenergi stå för 20 procent vardera och andra förnybara energikällor för de sista tio procenten.

Däremot utesluts inte president Bidens målsättningar helt i artikeln. Om utvecklingen sker i mycket högre takt än räknat och med hjälp av både offentliga och privata investeringar så är de högt uppsatta målen om 80 procent möjligt. I det scenariot skulle vindkraft stå för 25 procent och solenergi för 45 procent av energiförbrukningen.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter