Nyheter

Webbinarium om växelriktare för solceller en succé

February 18, 2022
Bildkälla: Svensk Solenergi.
Bildkälla: Svensk Solenergi.
Svensk Solenergi och Energiföretagen var värdarna för webbinariet "Rikta Rätt - stöd för solcellsinstallationer". Det blev både lyckat och välbesökt, enligt ett pressmeddelande.

Genom Webbinariet "Rikta Rätt - stöd vid solcellsinstallationer" vill Branschorganisationerna Svensk Solenergi och Energiföretagen ställa högre krav på växelriktare.
Sedan tidigare finns vissa EU-direktiv kring hur växelriktare ska anslutas till elnätet. Genom engagemanget Rikta Rätt vill de båda branschorganisationerna förenkla anmälan och säkerställa att de uppfyller kvalitets- och säkerhetskraven. Iniativet startades upp med Danmark som den stora förebilden, skriver Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Anmälan granskas av elnätsföretag

I samband med detta lanserade Energiföretagen en lista över godkända växelriktare på sin hemsida. För att komma med i den ska organisationen granska uppgifterna som anmäls om växelriktaren med hjälp av deras bedömningsgrupp, som har representanter från flera elnätsföretag.

Webbinariet går att se i efterhand på Youtube. Tryck här för att komma till presentationen.

Fakta om växelriktare
Solceller ger likström (DC) men elapparaterna i hemmet använder växelström (AC). Växelriktaren omvandlar likström till växelström. De styr även så att solcellerna belastas optimalt så att du får ut mesta möjliga effekt vid olika solinstrålning.

Källa: Energimyndigheten.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter