Nyheter

Väderholmen har producerat en miljon kWh solenergi

February 21, 2024
Väderholmens huvudkontor och deras största solcellsanläggning. Foto: SBP
Väderholmens huvudkontor och deras största solcellsanläggning. Foto: SBP
För mer än tre år sen påbörjade Väderholmen sin hållbara resa med solenergi. I oktober nådde de en milstolpe – de har nu själva producerat en miljon kilowattimmar el från solen.
– Det har verkligen lönat sig, säger Christer Edstrand.

Under våren 2018 påbörjades samtalen med SBP om att bygga en solcellsanläggning. Nu, drygt tre och ett halvt år senare, har Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Väderholmen totalt cirka 2500 kvadratmeter solcellsyta med en sammanlagd effekt om drygt 460 kilowatt.

Den 21 oktober kunde personalen titta på visualiseringsskärmen på huvudkontoret i Västberga och se siffrorna ticka över mot en milstolpe i den egna hållbarhetsvisionen – de hade nått en miljon kilowattimmar egenproducerad solel.
– Det känns bra, det har verkligen lönat sig måste jag säga. Hade vi större tak skulle vi sätta upp ännu mer, säger Christer Edstrand, teknisk förvaltare på Väderholmen.

Länge hade Stockholmsbaserade fastighetsbolaget Väderholmen sökt efter sätt att energioptimera sina fastigheter. Det egna huvudkontoret ligger i en 70-talsbyggnad i Västberga och drog mycket el, där bland annat fönstren identifierades som en energibov.

Sedan började de blicka mot att producera sin egen el.
– Att spara energi i gamla hus är verkligen inte lätt och vi har många kylmaskiner som drar mycket el. Att producera el med hjälp av solenergi har varit viktigt för oss eftersom vi har ett stort ansvar i rollen som hyresvärd. De flesta hyresgäster har hållbar energi som krav idag och vi ser det som ett måste för framtiden. Det känns som att vi verkligen lyckats bra med solcellerna och det gjorde att vi också började erbjuda elbilsladdning till våra hyresgäster, säger han.

”Anläggningarna visar att Väderholmen menar allvar”

När de sökte efter leverantör av solenergi träffade Christer Edstrand en handfull aktörer och fastnade till slut för Sustainable Business Partner. Nu har fyra anläggningar byggts med komponenter av premiumkvalitet och hög säkerhetsmedvetenhet i teknikvalen. Alexander Backström har varit projektledare för anläggningarna och hyllar Väderholmens hållbarhetsengagemang.
– De har visat under åren som gått att de verkligen satsat på att ställa om mot grön energi. De gjorde fyra anläggningar tätt inpå varandra och det visar på att de menar allvar med att vilja ställa om hållbart och att de ska bli mer självförsörjande, säger han.

För Christer Edstrand är det övervakningstjänsterna och serviceavtalen SBP står för som utgör känslan av att anläggningarna är helt självgående.
– Vi valde SBP som leverantör för att det kändes som den mest ärliga och genuina aktören. Jag sa då till mina överordnade att ”jag tror på dem här till hundra procent” och det har jag verkligen inte ångrat en sekund. SBP har levererat precis som det varit sagt och flutit på utan problem under alla projekten. Med hjälp av övervakningstjänster behöver jag inte göra så mycket, Alexander har full koll och det känns tryggt.

Så Alexander och SBP får höga betyg?
– Ja, fem av fem växelriktare!

Söker vidare efter fler hållbara möjligheter

Nu är en milstolpe nådd, men arbetet för grönare fastigheter fortsätter. Solenergin har gjort att hyresgäster kan ladda sina elbilar och de fortsätter att se över möjligheterna att installera fler anläggningar i framtiden, med samma intensitet som tidigare.
– Vi tittar ständigt på hur vi kan effektivisera våra fastigheter, att spara el har blivit ett viktigt måste här i Sverige. Vi fortsätter att jobba för att installera ännu mer solceller och hoppas att våra hyresgäster kan få ta del av ännu mer hållbar energi, avslutar Christer Edstrand.

6 snabba med
ANDREAS DUFVA, teknisk chef på Väderholmen.

Stort grattis till milstolpen! Hur och varför är det viktigt för er?

För varje köpt kilowattimme som vi kan generera själva bidrar vi till nytta för två saker: dels är det en kostnad vi slipper och dels behöver vi inte köpa el från någon aktör där vi inte helt kan veta var den kommer ifrån rent hållbarhetsmässigt.

Vad betyder hållbarhet för er på Väderholmen?

Hållbarhet för oss är att värna om miljön för morgondagens generation. Vi vill jobba aktivt med hållbarhet i det mesta vi gör.

Jobbar ni hållbart på andra sätt än bara energi?

Inte mer än det vanliga rent privat, som källsortering, att tänka på pappersanvändning och vattenförbrukning, med mera. Vi har starka engagemang och det är någonting vi medarbetare får tänka på hela tiden.

Vad gör dig som anställd på Väderholmen extra stolt ur ett hållbarhetsperspektiv?

Att vi också kan bidra. Även om vi inte är i nivå med de allra största bolagen kan vi också göra något för miljön.

Hur ser er, eller din personliga, framtidsvision ut för Väderholmen?

Vi vill så klart utöka solcellsbeståndet och generera mer solenergi. Sedan kommer vi även titta på andra former som luftvärmepumpar och annat framöver. Egentligen allt som känns intressant, säger han och fortsätter:

– Dessutom sker just nu en utfasning av utrustning som bensindrivna häcksaxar och liknande, och ska sakta men säkert bytas ut mot eldriven utrustning. Förhoppningen är att vi kan nyttja vår hållbara energi till det. Vi går mot el i det mesta och tar en sak i taget.

Slutligen - när når ni er nästa gröna milstolpe?

Det vi har uppnått idag har tagit ett par år. Men kan vi skala bort kanske 75 procent av tiden med hjälp av erfarenheten vi har idag för att nå två miljoner så vore det bra!

Vill ni veta mer om förnybar energi och dess fördelar? Läs mer om solenergi här.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter