Nyheter

Svenskt genombrott inom energilagring prisas

February 21, 2024
Foto: Thor Balkhed.
Foto: Thor Balkhed.
Vid klimattoppmötet i Glasgow tidigare denna månad prisades en ny teknik inom energilagring som ska kunna balansera effekten i elnätet. Tekniken, framtagen av forskare på Linköpings Universitet, kan vara en lösning på elkrisen.

Ett hållbart och organiskt energilager har tagits fram av forskare på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings Universitet. Den nya tekniken ska ha så pass stor kapacitet att det kan balansera effekter i elnätet och på så sätt öka fördelningen för att tillgodose elförbrukningen bättre.
Den nya tekniken presenteras som säker, billig och hållbar, och prisades nyligen vid klimattoppmötet i Glasgow tidigare denna månad.
– Våra resultat öppnar för säkra, miljömässigt hållbara organiska energilager med högt effektinnehåll, 5 kW/kg, där elektroderna är tillverkade av trämaterial i tryckpress. Energitätheten behöver vi dock förbättra, just nu är våra organiska batterier bättre än vanliga superkondensatorer, ungefär som blybatterier, men sämre än Li-jon, säger Xavier Crispin, professor vid Linköping Universitet och en av de bakom tekniken, till ett pressmeddelande från universitetet.

Två genombrott ligger i grund

Energilagringsmetoden har blivit vetenskapligt publicerad och beror, enligt pressmeddelandet, främst på grund av två genombrott i området: Dels elektrolyter i trämaterial tillverkade på rulle, samt en ny vattenbaserad elektrolyt. Tekniken är baserad på vattenbaserade elektrolyter och kolbaserade elektroder, vilket är en kombination som tidigare gjorde att systemet ofta laddade ut på mindre än ett dygn. Genom forskarnas framtagande av en polyelektrolyt motverkas den negativa effekten.
– Spänningsfallet, det vill säga självurladdningen, är mindre än 0,5 V på 100 timmar, vilket är världsrekord för energilagring med organiska elektroder i vattenbaserad elektrolyt, säger Xavier Crispin i pressmeddelandet.

Tekniken anses vara billig att tillverka då det delvis består av en lättillgänglig biprodukt från pappersmassaindustrin. Forskningen är till största delen finansierad av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt via den svenska regeringens strategiska satsning på Avancerade funktionella material, AFM, vid Linköpings universitet.

Är ni intresserade av energilagring till er fastighet? Läs mer om vårt erbjudande här.

Ni kan läsa pressmeddelandet i sin helhet här.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter