Nyheter

Svensk innovation ska stötta klimatarbetet i USA

March 28, 2022
Sverige har ett gott rykte inom grön innovation. Foto: Creative Commons.
Sverige har ett gott rykte inom grön innovation. Foto: Creative Commons.
Green Transition Initiative. Det är namnet på Sveriges senaste klimatexport, som med svenska innovationer ska hitta samarbetsmöjligheter för att bidra till USA:s gröna omställning.

På plats i både Washington och Silicon Valley ska svenska klimatprojektet Green Transition Initiative bidra med svensk forskning och innovation för att stärka samarbetet med USA i klimatarbetet. Uppdraget innefattar bland annat att följa USA:s politiska utveckling och hitta nya möjligheter för samarbeten åt svenska högskolor och myndigheter. Det ska dessutom agera som marknadsföring för svenska innovationer.

Green Transition Initiative är en satsning gjord av Energimyndigheten, innovationsmyndigheten Vinnova och organisationen Business Sweden, som arbetar på uppdrag av regeringen.
– Kalifornien är ju en jättelik ekonomi och Kalifornien har en massa egna ambitioner och skriker formligen efter att få samarbeta mer med Sverige. De som bor i Silicon Valley och ser världen därifrån är oerhört intresserade av att samarbeta med Sverige eftersom de ser oss som spjutspetsen, säger Jan Larsson, vd på Business Sweden, till DI.

Sverige har gott internationellt rykte

President Joe Biden har annonserat ambitiösa klimatmål och Sverige är sedan tidigare en nära samarbetspartner med USA inom grön teknik och innovation. Energimyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det nya initiativet siktar på att stärka samarbetet ytterligare.
– Sverige är ett av de mest avancerade och innovativa länderna inom grön teknik, energieffektivitet och fossilfri industri, och vi har mycket att bidra till den globala energiomställningen. Med samarbetet i Green Transition Initiative stöttar vi innovativa svenska produkter och lösningar med energirelevans på hemmaplan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i pressmeddelandet.

Verksamheten beräknas starta under den kommande sommaren.

Ni kan läsa pressmeddelandet här.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter