Nyheter

Solcellsanläggning i Uppsala tog hållbarhet ett steg längre

September 15, 2022
Takvy över Uppsala från UAF:s senaste solcellsanläggning. Foto: Viktor Hagström
Takvy över Uppsala från UAF:s senaste solcellsanläggning. Foto: Viktor Hagström
Med omsorg och noggrann planering installerade SBP en solcellsanläggning i centrala Uppsala. Projektet präglades särskilt av höga krav från Uppsala Akademiförvaltning, som under många år bedrivit ett aktivt hållbarhetsarbete.

Sedan år 1624 har Uppsala Akademiförvaltning tagit hand om flera av stadens fastigheter och har flera anrika byggnader i beståndet. Sedan många år tillbaka har de satsat på hållbar utveckling och en del har baserats på solenergi. "Vi förvaltar våra fastigheter med ett långsiktigt perspektiv, vilket gör att den här typen av investeringar blir extra intressanta", går det att läsa i förvaltningens officiella hållbarhetsstrategi om solceller och energibesparande åtgärder.
Vi på SBP avslutade nyligen arbetet på en 197 kW stor solcellsanläggning på Akademiförvaltningens fastighet på Bangårdsgatan 8.
– Uppsala Akademiförvaltning har haft ett energieffektiviseringsarbete långt innan vi kom in i matchen och det är väldigt roligt att arbeta med en aktör som jobbar så aktivt inom hållbarhet. De är väldigt väl insatta vilket ställer höga krav på mig i dialogen och gör den särskilt konstruktiv, säger Marcus Wicén.

Byggnaden, som bland annat huserar World Health Organisation och Sveriges Radio Uppsalakontor samt ett antal butiker, ligger centralt i den gamla universitetsstaden och är omgiven av flera anrika byggnader. Solcellsanläggningen är en av centrala Uppsalas största och arbetet präglades av att uppfylla Akademiförvaltningens höga hållbarhetskrav.
– Vi hade en omfattande trafikavstängningsplan där vi bara kunde lyfta med kran under vissa tider under dygnet. Det som är särskilt speciellt att vi, både ur tidseffektivitet och hållbarhetssynpunkt, använde en kraftfull och helt eldriven lyftkran. Tack vare den blev arbetet särskilt effektivt och vi kunde ta arbetet ytterligare ett steg för hållbarhetens skull.

Marcus Wicén är själv Uppsalabo och det är ofta som han har promenerat och cyklat förbi byggnaden. Det har gett projektet ett särskilt mervärde för han personligen.
– Nu skruvar vi på SBP i projekt från Norrbotten i norr till Skåne i söder, men det här är den första anläggningen i Uppsala. För första gången har jag kunnat visa upp för barnen vad pappa pysslar med om dagarna och det känns riktigt roligt.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter