Nyheter

Regeringen: Solceller krav på kommersiella byggnader

June 23, 2022
Regeringen arbetar för att stävja elkrisen. Foto: Creative Commons/Bengt Nyman
Regeringen arbetar för att stävja elkrisen. Foto: Creative Commons/Bengt Nyman
Införa krav på solceller på kommersiella och offentliga fastigheter. Det är en av lösningarna i regeringens ambition att ta krafttag mot elkrisen. – Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion ska också göra det, säger Annika Strandhäll (S).

En hel del svenska bolag med egenägda fastigheter har sedan tidigare tagit fasta på de svenska miljömålen. Därför är det inte ovanligt att solceller är inkluderade i bolagens respektive hållbarhetsplaner och efterfrågan fortsätter öka rekordsnabbt.
Men långt ifrån alla har tagit klivet om grön energi - och med den rådande elkrisen undersöker nu regeringen möjligheten att ta ytterligare krafttag mot näringslivets kollektiva gröna omställning.

Solkraften har ökat rekordsnabbt och är kostnadseffektivt, betonade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) på regeringens pressträff om lösningar på elkrisen under tisdagskvällen.
– Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion ska också göra det. Därför så vill vi då utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader i hela Sverige, så de som faktiskt kan bidra med ökad elproduktion verkligen gör det.

Beskedet är välkommet, men också något väntat, enligt SBP:s vd Andreas Backström.
– Regeringen har tidigare flaggat för kravställningar på solenergi inom näringslivet, vilket vi också sett tidigare i USA och Tyskland. Dessutom visar EU genom Taxonomins regelverk att hållbarhetsfrågan ska vara definierat utifrån en realiserad insats för miljön och det signalerar att vi behöver gå från strategi till handling. Vi på SBP välkomnar självklart regeringens ambitioner och vi är övertygade om att energi bör skapas lokalt där företag och människa verkar, utan att ta övriga naturområden i anspråk, säger Andreas Backström.

Vill du läsa mer om SBP:s erbjudanden? Läs mer här!

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter