Nyheter

Solceller kan öka 52 procent mer i år än 2020

February 18, 2022
Solceller fortsätter att öka i landet. Foto: Creative Commons.
Solceller fortsätter att öka i landet. Foto: Creative Commons.
Under de sju senaste månaderna har antalet föranmälningar av solceller ökat med 36 procent i jämförelse med 2020, skriver Svensk Solenergi. Det skulle innebära en ökning på 52 procent för helåret om trenden fortsätter.

I maj i år gjordes 3500 föranmälningar för solcellsanläggningar till elbolagen, vilket är toppnoteringen för 2021 hittills. Räknas årets första sju månader ihop ligger siffran på cirka 19 000 föranmälningar - vilket är 36 procent högre än motsvarande period förra året.

De senaste två åren har antalet installationer följt en linjär trend, skriver Svensk Solenergi i ett pressmeddelande. Skulle trenden fortsätta även detta år skulle det innebära att antalet installationer ökar med 52 procent från föregående år. Då skulle dessutom antalet solcellsanläggningar i landet överstiga 100 000 stycken totalt.

Färre installationer under extremvärmen

Däremot slogs takten av något under sommaren, vilket är en trend som Svensk Solenergi kunnat läsa av även under föregående år.
"Det kan förklaras av den extrema hettan som gjorde att en del privatpersoner valde att åka på semester och sköt upp eller tidigarelade sina installationer. Juli var en svagare månad även förra och förrförra året än april–juni", skriver föreningen i pressmeddelandet.

Undersökning sammanställdes genom att föra statistik för tre elbolag som tillsammans står för 60 procent av marknaden och genom dessa siffror tagit fram ett genomsnitt för hela marknaden.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter