Nyheter

SBP siktar högt i social hållbarhet

February 18, 2022
SBP:s engagemang för hållbarhet är högst personligt. Foto: Privat.
SBP:s engagemang för hållbarhet är högst personligt. Foto: Privat.
Samhällsmatchen är ett initiativ av Hammarby Fotboll för att stärka social hållbarhet i samhället. SBP är en av flera aktörer som delar engagemanget. – Vi vill visa att möjligheter finns, säger Marcus Wicén.

– För oss är hållbarhet en oerhört prioriterad fråga, eller vilket superlativ man nu ska använda. Samtidigt som att vi främst pratar om energi och hållbarhet ur ett miljöperspektiv så tycker vi social hållbarhet är minst lika viktigt, berättar Marcus Wicén på SBP.

Nyligen representerade han SBP i arbetsmässan Karriärdagen, arrangerat av Samhällsmatchen. Det är ett initiativ från Hammarby Fotboll, vars engagemang ligger i samhällsfrågor där kategorin “sysselsättning” är en av tre huvudsakliga värdegrunder. Det ska möjliggöra för arbetssökande, bland annat från utsatta områden, att hitta nya jobb. På samhällsmatchens hemsida går bland annat att läsa: “Att ha en meningsfull sysselsättning i form av arbete eller studier är för de allra flesta en förutsättning för att kunna känna att man är en del i samhället”.

Tillsammans med jättebolag vill de skapa möjligheter åt andra

Klövern, Volkswagen, Telia och Coca Cola är bara några av de företag som deltar och Sustainable Business Partner stod tillsammans med Stockholm Exergi i det webb-tv-sända programmet för att diskutera just hållbarhet.

Marcus Wicén har ett stort personligt engagemang för social hållbarhet och välkomnar drivna individer till SBP oavsett social bakgrund. Foto: Privat.

– Det stora biten handlar om att öppna dörrar och skapa möjligheter som många tror kanske inte finns. Jag kommer själv från söderförort och jag vet att det finns många ungdomar som tror att de inte kan få ett jobb inne i city. Vi vill visa att möjligheterna finns. Har man en annan typ av bakgrund betyder det inte att det inte går att få ett jobb man verkligen vill ha. Det är en fråga som jag personligen brinner väldigt mycket för, säger Marcus Wicén.

SBP har sedan tidigare stort engagemang för hållbarhetsfrågor av alla dess slag. Varje år går tio procent av bolagets vinst oavkortat till välgörenhet och de har också gjort liknande satsningar inom social hållbarhet. Ett är bland annat “Handbollsskola för alla”, en ungdomsverksamhet arrangerat av OV Handboll i Helsingborg (Läs mer om det genom att trycka här).

Personligt engagemang: “Det finns en plats för alla”

Greentechbranschen växer enorm och det gör även SBP. Det innebär att det framtida anställningsbehovet bara kommer öka och där menar Marcus Wicén att det är fler parametrar än förkunskap och utbildning som avgör.
– Både försäljning och projektledning är områden där vi nästan alltid har ett rekryteringsbehov. Vi har haft en väldigt stark organisk tillväxt genom hela pandemin och det är inte något som ser ut att minska på vare sig kort eller lång sikt, säger han och fortsätter:

– Tittar vi på försäljning så är det en väldigt individstyrd roll. Visst, det handlar om komplexa processer och det ställer väldigt höga krav i vår bransch. Med det sagt så ser vi att det finns en plats för alla, oavsett om någon är i övre medelåldern eller någon precis har startat karriären. Det som är viktigast inom området är individen och det är det som också kommer att avgöra i slutändan.

Samhällsmatchens övriga två värdegrunder är Hälsa och Jämlikhet. Även där engagerar sig SBP stort och Marcus Wicén menar att det är hörnstenar i deras egen verksamhet.
– Jämlikhet är en ickefråga idag. Alla arbetsgrupper mår bra av att vara diversifierade. Är alla samma skrot och korn finns det en problematik i att alla har samma synsätt. Gällande hälsa är balans i livet något vi pratar ofta hos här på SBP. Vi jobbar hårt, men ska vi kunna göra det måste allt annat fungera, som hälsa, kost och livet utanför arbetsplatsen. Det är nycklarna för att vara en lycklig, och därmed högpresterande, individ.

FAKTA

Namn: Marcus Wicén
Ålder: 36 år
Bor i: Stockholm. "Har bott lite överallt, men Stockholm och Arjeplog täcker majoriteten."
Familj: Fru och tre barn.
Gör på fritiden: Musik, gym, vara ute i naturen och hittar på aktiviteter med barnen.
Favoritfilm: Papillon, från 1973 med Steve McQueen och Dustin Hoffman. "McQueens porträttering av människans okuvliga jakt på frihet är omöjlig att inte bli berörd och inspirerad av."

Se webb-tv-inslaget från Karriärdagen genom att trycka här


Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter