Nyheter

SBB gör Tingsrätten hållbar med solceller från SBP

January 16, 2023
Foto: SBB
Foto: SBB
Under mellandagarna påbörjades SBP:s arbete på Västmanland Tingsrätts solcellsanläggning, som är ett led i SBB:s strategi att energieffektivisera sitt bestånd. – SBP är ett företag vi mer och mer börjat vända oss till i frågor om solenergi, säger Niklas Sundström på SBB.

"En krispig mellandagsmorgon var det dags - dagen till ära hade vi vädergudarna på vår sida och slapp både snö och slask". Så löd inledningen av den interna rapporteringen hos SBP:s projektledare i samband med projektstarten.
– På grund av verksamheten som bedrivs i fastigheten ställs det särskilda krav på oss som partner. Min målsättning är att alltid kunna genomföra projekten med minimal påverkan för vår kund, deras hyresgäster, den dagliga verksamheten och inte minst miljön. Ett konkret exempel är att vi lyckades etablera projektet på endast 2,5 timmar väldigt effektivt med hög precision och utan att göra avkall på arbetsmiljön, säger Johan Braunerhielm i samband med uppstartsfasen.

Det är ett led i SBB:s strategi att energieffektivisera sitt bestånd. Kärnan i engagemanget är just landets klimatmål, där de ständigt ser över var de kan förbättra inom hållbarheten i sitt bestånd och där solceller är en särskilt viktig del i arbetet. I takt med att SBB:s arbete med grön teknik avancerar framåt har de nu börjat luta sig mot SBP expertis inom området, menar Niklas Sundström, Teknisk Förvaltare på SBB.
– Sedan Samhällsbyggnadsbolaget började sträva mer och mer mot solenergi så har vi provat en hel del leverantörer i branschen. SBP är dock ett företag vi mer och mer började vända oss till i frågor om solenergi. Jag har alltid känt ett välkomnande och ett professionellt bemötande till alla våra projektidéer där ni ständigt kommit med bra lösningar. Dessutom har SBP kunnat leverera solcellsprojekt med så god spårbarhet på panelerna vilket är väldigt viktigt för oss som företag i hållbarhetssynpunkt.

Anläggningen består av 244 stycken solpaneler med en sammanlagd effekt på 99,6kW och Johan Braunerhielm ser fram emot arbetet de kommande månaderna. Han menar att SBB:s engagemang redan tidigt synts tydligt.
– SBB som fastighetsaktör har bevisligen valt att prioritera hållbarhet i förvaltningen av sina fastigheter. Det visar på stark framåtanda i och med sina satsningar inom grön energi och jag ser fram emot att samarbeta nära en aktör som är så pass engagerad i landets framtid.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter