Nyheter

Projektavslut för Hemsös solceller i Norrbotten - SBP:s nordligaste anläggningar

December 22, 2022
Foto: SBP
Foto: SBP
Två av Hemsös äldreboenden har sedan i somras börjat producera sina första kilowattimmar. För SBP:s del är det de nordligaste anläggningarna hittills - som lämpar sig särskilt bra för solenergiproduktion.

Ett ombyggt äldreboende i Luleå och ett nyproducerat äldreboende i Boden. Det är några av fastighetsbolaget Hemsös senaste investeringar inom äldreomsorgen i Norrbotten och där de tydligt valt en högprofilerad miljö- och hållbarhetssatsning.

Både den anrika militärorten Boden och stålindustristaden Luleå är lokaliserade i Norrbotten, som med sitt subarktiska klimat får betydligt färre soltimmar per år än i södra delar av landet. Men enligt Geri Zyka, projektledare på SBP, kan det till viss del vara till deras fördel.

Det pekar även statistiken till viss det på. Bara på äldreboendet i Luleå har anläggningen haft en genomsnittlig produktion på nästan 5 megawatt per månad sedan produktionsstart i juni i år (artikeln skrivs den 15 september).

– Det är ett vanligt missförstånd att solcellsanläggningar inte är effektiva långt upp i norr. Sanningen är att det är optimala förutsättningar för solceller i det klimatet - Solpaneler producerar alltid som bäst när det är stark sol i låg temperatur. Därför är det en mycket välgenomtänkt investering av Hemsö, säger Geri Zyka.

Samarbetet beskrivs som "perfekt", men var inte utan utmaningar även om det inte var helt oförutsägbart. I Boden byggdes 242 paneler på en 500 kvm stor takyta - mitt i vintern. Det gav däremot minnen för livet för Geri Zyka.

– Under ett platsbesök var det rejäl snöstorm, vilket gjorde att vi fick dröja en dag med arbetet av säkerhetsskäl. Då visade Hemsös fastighetschef runt i Bodens fantastiska vinterlandskap, där vi åkte runt på isiga landsvägar och jag fick en uppvisning av den militärhistoriska skatt som staden har att erbjuda. Det var riktigt roligt och dessutom ett kvitto på vår och Hemsös fina relation under de båda installationerna.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter