Nyheter

Prisbelönta landmärket drivs nu på solenergi

April 13, 2023
Foto: SBP
Foto: SBP
Den vackert belägna profilbyggnaden Karlstad CCC kommer ha kapacitet att producera 270 000 kWh varje år. – En tydlig ambition att vara en förebild för staden, säger Geri Zyka, projektledare på SBP.

Profilbyggnaden Karlstad Congress Culture Centre, kort kallad Karlstad CCC, ligger naturskönt omgiven av såväl Klarälven som Pråmkanalen centralt i staden. Konferensanläggningen tilldelades kommunens Byggnadspris 2011, samma år bygget stod klart.

Sedan i mars pryder även solceller byggnadens tak och producerar nu sina första kilowattimmar av solenergi. Det efter en helhetsleverans av SBP och ansvarig projektledare Geri Zyka hyllar initiativet.
– Det är en av Karlstads absolut finaste byggnader och även ett landmärke för staden. Genom denna investering är det en tydlig ambition att vara en förebild för stadens gröna omställning, säger han.

Den installerade moduleffekten är 320 kW och det innebär att anläggningen beräknas producera cirka 270 000 kWh per år. I och med verksamheten i dess lokaler, med såväl fasta hyresgäster som konferenser och evenemang, ställdes det stora krav på samordningen för att nå framgång med projektet. Geri Zyka menar att samarbetet med beställaren Nordika Fastigheter var nyckeln för att få projektet att fortlöpa smidigt.
– Tack vare deras professionalism och fingertoppskänsla för såväl verksamhetens behov och våra tillvägagångssätt i arbetet skapades slutligen en fantastiskt fin anläggning, säger Geri Zyka

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter