Nyheter

Octapharma förbättrar människors hälsa – och avlastar elnätet

December 19, 2022
Octapharmas anläggning börjar snart producera sina första kWh. Foto: SBP
Octapharmas anläggning börjar snart producera sina första kWh. Foto: SBP
Octapharma är ett ledande bolag inom farmakologi och arbetar dagligen för människors hälsa. Nu bidrar de även till samhället genom att landets elnät stärks med hjälp av en solcellsanläggning.

I Arlandastad, ett par stenkast bort från flygplatsen norr om Stockholm, ligger Octapharmas logistikcenter sedan 2014. Enligt Johan Braunerhielm, projektledare på SBP, fanns en stor vilja internt hos farmakologijätten att få bedriva delen av sin verksamhet på solenergi.
– Det märks att intresset för gröna investeringar genomsyrar hela organisationen och då är det särskilt roligt i min roll att få leverera en anläggning, säger han.

Projektet omfattar en 493 kW stor anläggning, vilket motsvarar nästan 100 villainstallationer och beräknas ge en årlig produktion på cirka 421 000 kilowattimmar.   
– Projektet har gått väldigt bra från start till mål och en stor anledning av det vill jag tillägna våra relationer på Octapharma, som tydligt visar att de har rutin av högsta klass i beställarrollen. För mig är det ett rent nöje att få agera i min roll i samverkan med en så pass ödmjuk och lösningsorienterad kund, och som dessutom har en samstämmig syn på hur projektet genomförs i allt från hållbara riktlinjer till teknikval med hög säkerhet i fokus, säger Johan Braunerhielm.

Bolaget grundades i Schweiz 1983 och har sedan dess vuxit till att bli en ledande aktör inom blodplasma och därmed arbetar för att förbättra människors hälsa.
– Det fanns en trygghet i hur SBP presenterade och beräknade på anläggningen redan från första dialogen. Det skänkte stort förtroende. Sedan tycker jag att projektet lvererades exakt som utlovat från start till mål och alla de som arbetade på projektet från vår sida var nöjda med genomförandet, säger Mats Julin på Octapharma.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter