Nyheter

Här drivs en hel stad på solenergi

February 18, 2022
Senare i år ska anläggningen tas i bruk. foto: Horizon Power
Senare i år ska anläggningen tas i bruk. foto: Horizon Power
Med hjälp av mikronätteknik med solceller kan nu en hel stad bedrivas på solenergi. Framgångsrika tester har gjorts och planen är att anläggningen ska tas i full drift senare i år.

Under 80 minuter drevs staden Onslow i Australien till hundra procent på förnybar energi med hjälp av en innovativ mikronätteknik. Det skriver PV-tech, en internationell nyhetssajt om hållbar energi, i en artikel.

Det är första gången Australien använder sig av liknande teknik, som enligt nyhetssajten bygger på ett distribuerat energiresurs-system med förkortningen DERMS. I systemet används prediktiv analys som ska maximera mängden förnybar energi som används i nätet och som även ska stärka nätverksstabiliteten.

Vill ta tekniken ut i världen

Patrick Lee, vd på PXiSE Energy Solutions, som är en av aktörerna bakom projektet, uttalar sig i artikeln om att projektet i Onslow bevisligen visar möjligheterna för samhällen att kunna bedrivas helt på solenergi.
– Tekniken har breda applikationer för hela världen, säger han.

Ytterligare tester kommer att göras för att driften av grön energi ska fortsätta bedrivas i staden senare i år, vilket är målet i projektet. Det primära målet med testerna är att öka förståelsen för teknikens potential och på sikt låta det vara den huvudsakliga energikällan i framtidens städer.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter