Nyheter

Grön vätgas allt mer populärt - Norge fördubblar investeringar

February 18, 2022
Vätgas blir ett mer populärt komplement till solenergi. Foto: Creative commons.
Vätgas blir ett mer populärt komplement till solenergi. Foto: Creative commons.
Att använda vätgas för att lagra el, producera värme och bedriva industrier blir allt vanligare. USA, Norge och Chile är några länder som på senaste tiden gjort stora investeringarna i området.

Norska regeringen meddelade under förra veckan att ytterligare 100 miljoner norska kronor ska tillsättas för vätgas inom infrastruktur och marknadsutveckling samt ett forskningscenter i statsbudgeten för 2021. Det är en fördubbling från den tidigare budgeteringen av vätgas. Regeringen meddelar att infrastrukturutveckling ska "etablera nav och försörjningskedjor som underlättar kommersiell användning av vätgas", enligt en artikel från PV Magazine.

Vårt grannland är bara ett av många länder som återupptäckt vätgas. USA:s tredje största hamn The Port of Corpus Christi har nyligen kommit överens med ett investmentbolag om en solcellsanläggning med kapacitet på 210 MW solenergi och en upp till 840 MWh batterilagringsanläggning. Det kommer att kunna driva en elektrolysanläggning för att producera cirka 9 000 MT grönt väte varje år.
Nyligen godkände Chile ett projekt som ska producera vätgas genom vindkraft med syfte att omvandla vätgasen till bland annat syntetisk bensin och Spanska regeringen har i en rapport meddelat att de primärt kommer använda vätgas inom järnvägsinfrastrukturen framöver.

Samma prisutveckling som solceller och litiumjonbatterier

Siffrorna talar för ett tydligt uppsving inom området för framtiden. Enligt en rapport från Aurora Research Center kommer en typisk anläggning för vätgas ha produktionskapacitet för 100 till 500 MW redan 2025. Det ökande intresset handlar om att teknologin har kommit långt i de medialt uppmärksammade vätgasdrivna bränslecellerna inom flyg- och fordonsindustrin. Men vätgasen har många andra användningsområden och används även för uppvärmning av byggnader och industriell produktion av glas, stål och aluminium. Dessutom blir det allt lättare att framställa vätgas genom solceller och vindkraft.

Länge har elektrolysörer, som framställer vätgasen från vatten och syrgas, varit dyra. Men i takt med ökade investeringar och större produktioner sjunker nu priserna drastiskt på samma sätt som både solceller och litjumjonbatterier gjort de senaste åren. EU har redan gjort strategiska satsningar för att skapa en så kallad "väteekonomi" och därmed expandera utbudet inom hållbar energi.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter