Nyheter

FN:s klimatmöte pågår - detta har hänt

February 18, 2022
Foto: Number 10 - Flickr/Creative Commons.
Foto: Number 10 - Flickr/Creative Commons.
Den 12 november avslutas FN:s klimattoppmöte i skotska Glasgow. Men redan nu har mycket avtalats och skrivits under. Läs här om vad som hänt hittills.

Det har hittills stormat en del kring FN:s klimattoppmöte i Glasgow. Hundratusentals demonstranter har delvis präglat nyhetsrapporteringen och Greta Thunberg har kallat mötet för "ett pr-event där ledare ger vackra tal och fina löfte", rapporterar SVT.

Men det har också nåtts nya framsteg i den globala hållbarhetsfrågan inom en del områden.

Ett 40-tal länder har nu skrivit under ett kolkraftsavtal, som innebär att de länderna har förpliktigat sig att fasa ut kolkraften. Däremot har USA, Kina, Indien och Australien, som är världens största producenter av kolkraft, valt att stå utanför avtalet.
Villkoren är att de rikare länderna ska klara av att nå målet om utfasning till 2030 och de fattiga får ytterligare tio år på sig att uppnå målen.

Avskogningen har sedan tidigare varit ett hett ämne och också ansetts vara fruktlöst. Redan vid ett FN-möte i New York 2014 lovade flertalet länder att stoppa avskogningen till 2030, men det har visat sig vara fruktlöst. I Glasgow har över 100 länder skrivit på avtal om att stoppa avskogningen, vilket representerar 90 procent av världens skogar enligt SVT. Brasilien, Kongo-Kinshasa och Indonesien är tre stora skogsländer som skrivit på avtalet - däremot har de sistnämnda ifrågasatt villkoren i avtalet.

Dessutom har 450 företag inom finansmarknaden skrivit under avtal med löfte om att ställa om till grön energi och arbeta med ambitionen att nå 1,5 gradersmålet från Parisavtalet. Företagen som har skrivit under kontrollerar 40 procent av världens tillgångar.

Klimattoppmötet kommer pågå under veckan och avslutas den 12 november efter drygt två veckors långa förhandlingar. Målet med mötet är att förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken, skriver SVT.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter