Nyheter

Dyster prognos för FN:s hållbarhetsmål: ”vår tids ödesfråga”

February 18, 2022
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Pressbild, Miljöpartiet.
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet. Foto: Pressbild, Miljöpartiet.
17 globala mål och 169 delmål. Det är vad länder inom FN behöver uppnå för hållbar utveckling till 2030. Nu ser miljöpartiets Per Bolund dystert på målen.

I september 2015 klubbades Agenda 2030 igenom av FN:s generalförsamling. Det innebär att medlemsländer tillsammans måste uppnå 17 huvudmål och 169 delmål för hållbar utveckling. Några av målen handlar bland annat om att bekämpa klimatförändringen, öka tillgången till rent vatten, bygga hållbara städer och industrier, och minska ojämlikhet.
– För mig är det här en ödesstund. Jag blev politiker men också minister för att jag är så djupt engagerad i hållbarhetsfrågorna. Det är vår tids ödesfråga och avgör om vi får en framtid där vi kan må bra och utvecklas eller om vi får en framtid som utmanar allt vi värdesätter, säger Per Bolund, språkrör i miljöpartiet samt miljö- och klimatminister.

I en intervju med DN menar han att vi just nu befinner oss i ett kritiskt läge för att målen ska kunna nås inom de nio återstående åren.
Han medger att hållbarhetsmålen varit högt ställda.
– Jag tror att det är helt rätt att ha en hög ambitionsnivå för att nå så långt som möjligt. De globala hållbarhetsmålen är ett stort steg framåt eftersom vi i världssamfundet lyckades komma överens om dem gemensamt. Men det är nu prövningen kommer, att vi faktiskt också gemensamt klarar av att göra det som krävs för att nå dem.

”Måste ta möjligheten att investera”

Att fattigdom, hunger och svält ökar globalt ser Bolund som ett stort faktor i problematiken. Han menar att Sverige behöver ”avsätta resurser som krävs för att hjälpa andra länder”.
Men även Sverige ligger efter i arbetet med att nå hållbarhetsmålen, enligt en undersökning från SCB. Särskild när det gäller klimatfrågor, jämlikhetsfrågor, hållbar produktion och konsumtion samt rena hav. Bolund är däremot mer hoppfull och påpekar att Sverige har goda förutsättningar för att klara målen.
– I internationella jämförelser hamnar vi i topp när det gäller genomförandet av de globala hållbarhetsmålen. Men vi är långt ifrån klara än och har utmaningar som vi måste ta oss an. Vi har nu extremt bra villkor för att göra investeringar, som exempelvis låga räntor, och vi är på många sätt i en situation i Sverige där jag känner att vi måste ta möjligheten att investera. Använder vi inte den här chansen riskerar vi att varken klara av de globala hållbarhetsmålen eller de klimatmål vi har satt upp.

SBP erbjuder helhetsleveranser av hållbara energilösningar till företag och VD:n Andreas Backström ser att det finns en stor vilja bland svenska bolag att ta klivet mot en grön omställning. Men ännu finns det mycket mer att göra, påpekar han.
- Jag tror innerligt att politik, näringsliv, intresseorganisationer och grönt kapital kommer skapa en enormt positiv effekt i framtidens omställning. Men framtiden behöver komma igång snarast möjligt, säger Andreas Backström.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter