Nyheter

Analytiker: "Finns inget tak för hur dyr elen kan bli"

February 18, 2022
Kylan är en av orsakerna till nya rekordpriserna. Foto: Creative Commons.
Kylan är en av orsakerna till nya rekordpriserna. Foto: Creative Commons.
Elpriset har bara ökat och slagit rekord efter rekord under året. Nu kommer det nå ytterligare toppnivå - och nu uppger experter att det inte finns en gräns för hur högt elpriset kan gå.

För bara en vecka sen nåddes södra Sverige av en ny rekordnotering i elpriset, närmare bestämt 4,34 kronor per kilowattimme. Den siffran kan nu i det närmaste ses som fjuttig. Idag eftermiddag beräknas priset nå upp till hela 6,49 kronor per kilowattimme (!) för elkunder i Syd- och Mellansverige. Det vill säga närmare 50 procent högre än den tidigare toppnoteringen.

Det rapporterar Aftonbladet idag och där Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis, uttalar sig om situationen.
– Det är exceptionellt höga priser. När vi befinner oss på såhär höga nivåer så krävs det väldigt lite för att det ska bli stora förändringar.

"Risken stor för nya prisrekord"

Skälet till de nya höjningarna anses vara en kombination mellan låg vindkraftsproduktion, höga bränslepriser i Europa och kyliga temperaturer i landet. Dessutom begränsas exporten av el i takt med att den inhemska efterfrågan alltjämt ökar.
På frågan från Aftonbladet om hur dyr elen kan bli lämnas ett dystert svar.
– I princip finns det inget tak för hur dyrt det kan bli. Hela januari och februari är risken stor för att vi kommer få nya prisrekord, säger Christian Holtz.

En ljusglimt i rapporteringen är att norra delarna av landet inte kommer drabbas i närheten lika hårt. Där beräknas elpriset för en kilowattimme vara på omkring 1,97 kronor.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter