Nyheter

23 Svenska städer vill nå klimatneutralitet till 2030

February 18, 2022
23 svenska städer kraftsamlar för klimatet. Foto: Creative Commons.
23 svenska städer kraftsamlar för klimatet. Foto: Creative Commons.
Ambitionen är att skapa klimatneutrala städer i Sverige till 2030. Genom innovationsprogrammet Viable Cities, ihop med ett antal myndigheter, ska nu 23 städer hitta gemensamma lösningar för att uppnå målsättningarna.

Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Växjö. De var först ut i innovationsprogrammet Viable Cities arbete för klimatomställning i satsningen "Klimatneutrala städer 2030". I ett pressmeddelande från Energimyndigheten, som är en av myndigheterna inblandade i projektet, kallas projektet "Sveriges hittills största (satsning) på klimatomställning i städer".
Den 1 oktober offentliggjordes att ytterligare 14 städer ansluter i programmet och därmed ska de 23 städerna, som omfattar cirka 40 procent av Sveriges befolkning, arbeta intensivt för att skapa hållbara städer. Budgeten för satsningen ligger på över 200 miljoner kronor.
– Det här är ett jättekliv framåt för klimatomställningen i Sverige, säger Olga Kordas, programchef på Viable Cities, i pressmeddelandet.

Samtliga städer kommer under hösten bjudas till ett antal workshops och då introduceras för Viable Cities Klimatkontrakt, som är "ett unikt verktyg som konkretiserar vad städer och myndigheter åtar sig och genomför för att accelerera klimatomställningen".
– Många av de här städerna har redan kommit långt i klimatomställningen, det är fantastiskt. Nu måste vi hitta nya arbetssätt så att de lösningar som finns kan omsättas snabbt och av fler. Vi har inte tid att prata längre – nu måste vi göra, göra, göra, säger Olga Kordas.

De senaste 14 städerna inblandade i projektet är Borlänge, Borås, Eskilstuna, Gävle, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Örebro och Östersund.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter