Nyheter

SBP-anställd uppmärksammad för innovation

August 15, 2022
Foto: Rasmus Larsson
Foto: Rasmus Larsson
En självgående traktor som drivs på solceller. Det har Rasmus Larsson, Head of Technical Development på SBP, tillsammans med Jesper Elsander utvecklat på en gård utanför Borlänge - vilket är en innovation som nu börjat uppmärksammas medialt.

Rasmus Larsson är Head of Technical Development på SBP och tekniska lösningar kring hållbar energi är något han brinner för. Det visar han även utanför arbetsplatsen.

Tillsammans med gymnasieläraren Jesper Elsander har Rasmus Larsson byggt en självkörande traktor som drivs av solenergi. Den kan, genom ett GPS-system och egenutvecklad back-end, styras var som helst genom telefon eller dator. På så sätt kan de ge kommando till traktorn när det är dags för sysslor som att så morötter, rensa ogräs eller ta upp potatis på jordbruket utanför Borlänge.

Såväl magasinet LandLantbruk som Dalademokraten har uppmärksammat duons innovativa lösning, som SBP sponsrade med solpanel i uppstarten av projektet.
– Det vi ville göra var att bygga en multifunktionell, eldriven traktor som kan ersätta fossildrivna enheter inom lantbruket. I år har vi odlat flera grödor helt fossilfritt och det är verkligen en speciell känsla att fika och titta på när traktorn jobbar helt själv och tyst ute på landet, säger Rasmus Larsson.

Allt började när duon köpte en gammal och rostig traktor, en Volvo T24 från 50-talet, och ersatte motorn med en 800w elmotor – något som är svagare än de som används i elcyklar idag. Sedan dess har den uppgraderats genom en 1200w motor, fyra solpaneler och ett 48V batteri. Det möjliggör en estimerad arbetspotential på mellan 20–30 hektar odling per enhet och år.
– Vi frågade oss själva tidigt: varför behöver traktorer vara stora och åka snabbt? Kunde en häst dra jordbruksredskap förr i tiden så bör en nedväxlad motor kunna göra detsamma. Dessutom försvinner den mänskliga faktorn ur bilden med autonom drift och solenergi som laddar batterierna, vilket gör att en långsamtgående, energieffektiv och mekaniskt optimerad enhet kan arbeta dygnet runt om så önskas. En traktor behöver trots allt inte äta, sova eller gå på toaletten.

Nu när deras projekt har börjat uppmärksammas hoppas de att det bidrar till en ännu snabbare, positiv utveckling för energiomställningen.
– Förhoppningen är att vi lyckas inspirera andra inom lantbruket att fasa ut fossildriften snabbt.

Kort fakta om traktorn

  • Arbetsområden idag: Sådd av grödor, ogräsrensning, harvning, bäddformning, skörd av grödor
  • Motoreffekt: 1200 W
  • Solpaneler: 4 x 280W
  • Batterikapacitet: 7680Wh
  • Arbetshastighet: 1 km/h
  • Kontrollenhet: Raspberry Pi 3B+  & 2x Raspberry Pico
  • Styrningsprecision: 14 mm (GPS RTK)
  • Redskapsprecision: +- 1 mm
  • Redskapslyft: Hydraulisk
  • Tyngsta verifierade arbetsbelastning: Potatisupptagning
  • Påkörningsskydd: Ja

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter