Solenergi ska bli den nya normen när det byggs eller renoveras i Berlin från och med 2023. Det klubbades i mitten av juni efter omröstning av Berlinsenatens ekonomi- och energikommitté. Målet med programmet är att 30 procent av taken i Berlin ska innehålla solcellsanläggningar och att det ska stoppa koldioxidutsläpp på cirka 37 000 ton årligen inom de första fem åren. Det skriver organisationen Solar Power Europe i en artikel.
Det är en del av Berlins "Solar City"-initiativ med målet att uppnå en kapacitet av 4,4 gigawatt solenergi, vilket innefattar en fjärdedel av stadens energibehov. Den ursprungliga planen var att målet skulle uppnås 2050, men idag ser senaten att målen ska uppnås "så snart som möjligt".
"Berlin visar rätt ambitioner"
Inom ramen av det nya programmet förväntas solenergiproduktionen att öka fyrtiofaldigt i jämförelse med idag.
– Berlin visar rätt typ av klimatmässiga ambitioner genom att rösta igenom något som försäkrar att nya och renoverade byggnader innehåller solceller. Det är ett kraftfullt verktyg för att leda till att byggnationer släpper ut mindre koldioxid och vi ser fler och fler exempel på att allt fler, både regionalt och lokalt, går mot att göra solcellstak obligatoriskt för att bidra till mindre koldioxidutsläpp, säger Miguel Herrero på Solar Power Europe.