Nyheter

Forskare i uppror mot klimatpolitiken: "Vad krävs för att ta krisen på allvar?"

August 29, 2022
Foto: Wikipedia.
Foto: Wikipedia.
"Vad krävs för att ni politiker ska ta forskningen och krisen på allvar?". Det går att läsa i en debattartikel signerad av 1944 forskare från 45 olika lärosäten i Sverige och som kallar det för "ett uppror" mot klimatpolitiken.

Skogsbränder kopplade till extrema temperaturer. Torka till följd av klimatförändringarna. Varmare hav, stormar och översvämningar. Konsekvenser för människans och andra arters överlevnad, med 30 miljoner klimatflyktingar bara år 2020. Det är några tecken på klimathotet som listas upp i en debattartikel på Aftonbladet.

Det är inför det stundande valet som 1944 forskare har skrivit under artikeln som uppmanar politiker att göra mer i klimatfrågan. Där hänvisar de till en sammanställning av forskarnätverket Researchers Desk som kommit fram till att sex av åtta partier helt missar Parisavtalet 1,5-gradersmål.

"Vi måste tro att det handlar om flagrant aningslöshet, för alternativet vore att politikerna struntar i att hantera klimatkrisen, eller säljer sig för att kortsiktigt vinna röster", kommenteras saken i artikeln och fortsätter senare:

"Vad krävs för att ni politiker ska ta forskningen och krisen på allvar?"

I en intervju med Dagens Industri kommenterar en av undertecknarna, Maria Wolrath-Söderberg som forskar om klimatargumentation på Södertörns högskola, debattartikeln och kallar den för ett uppror.
– Forskare som haft vattentäta skott mellan olika discipliner gör nu gemensam sak. Vi har börjat samordna oss, vilket har varit hälsosamt på många sätt. Vi har kunnat dela frustrationen, säger hon till DI.

I debattartikeln nämns åtgärderna kring corona-pandemin som exempel för att snabba samhällsomställningar är möjliga och uppmanar att ta till samma medel inom klimatpolitiken.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter