Energipriserna har klättrat till skyarna under året. Det har för Sverige varit konsekvenserna av en varm sommar, högre priser på fossila bränslen och lägre vattenmagasin. För hela EU pekar problematiken på stigande efterfrågan och pris på naturgas. Därför kommer energi vara det största frågan under veckans EU-toppmöte i Bryssel, som avslutas på fredag.
Redan under förra veckan uttalade sig EU-kommissionen om energiläget och lösningar på nationell nivå.
– På kort sikt är det medlemsländerna som är bäst placerade och utrustade att agera, säger energikommissionären Kadri Simson på en presskonferens i Bryssel enligt en artikel i Aftonbladet och fortsätter:
– Det kan verka jobbigt för medlemsstater som håller på att återhämta sig efter pandemin, men intäkterna från ETS (Emissions Trading System, handeln med utsläppsrättigheter) har ökat stadigt och vi uppmanar länderna att använda sig av de inkomsterna, säger Simson.
Rådet: ge stadsstöd till företag
Vidare skriver tidningen att rådet från EU-kommissionen är bland annat att införa tillfälliga och riktade skattelättnader för sårbara hushåll, samt att företag och industrier ska kunna få stadsstöd.
Energiminister Anders Ygeman (S) uttalade sig till TT i samband med presskonferensen om hur det kortsiktiga läget ser ut i Sverige.
– Det är klart att jag välkomnar kommissionens initiativ men påverkan i Sverige är betydligt mindre än vad den är på den europeiska kontinenten och det beror på att hälften av Europas hushåll värms upp av fossil gas och väldigt få här i Sverige.
Rapporter har visat att energipriserna kan stiga även under vintern, vilket Ygeman ser försiktigt på.
– Jag skulle säga att det är osannolikt att vi får sådan påverkan som på den europeiska kontinenten nu. Skulle det bli så får vi naturligtvis fundera vilka åtgärder som vi ska vidta. Man ska komma ihåg att det är inte mindre än en vecka sedan vi hade negativa elpriser och Sveriges konsumenter fick betalt för att ta emot el.