– Elpriset har aldrig tidigare varit så högt under sommarperioden om vi räknar juni till augusti som helhet, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia, i en artikel från Dagens Industri.
Det sammanfattar sommarens elmarknad. Främst i södra Sverige, där dygnsmedelpriset hamnade på 1,05 kronor per kilowattimme så sent som i tisdags. Det är bara 0,04 kronor från den absoluta toppnoteringen som sattes den 12 augusti i år.
– Om vi jämför med förra sommaren, där priserna var det lägsta någonsin, blir kontrasterna naturligtvis mycket stora.
Genomsnittspriserna för hela landet har bara ökat under sommaren. Under juni låg spotpriset, som styr de rörliga elpriserna, i genomsnitt på 44 öre per kWh i juni, 55 öre i juli och 63 öre i augusti.
"Fossila kraftverk driver upp elpriserna"
Jacob Dalton, elprisexpert på Tibber, förutspår i en intervju med DI att trenden kommer hålla i sig.
– Vi är många som har njutit av den varma sommaren i Sverige, men det har också varit väldigt torrt. Det betyder att nivåerna på vattenmagasinen är ovanligt låga och det påverkar vattenkraftsproduktionen, säger Jacob Dalton i intervjun och fortsätter:
– Vi har också sett rekordhöga bränslepriser i Europa på grund av utbudsbegränsningar över hela världen och efterfrågan har ökat efter corona. Dessutom har det varit rekordhöga koldioxidpriser. Det resulterar i högre kostnader för fossila kraftverk som sedan driver upp elpriserna.