Nyheter

Efter satsningar i Asien - vill se flytande solceller i Sverige

February 18, 2022
Flytande solceller blir allt mer populärt. Foto: Creative Commons.
Flytande solceller blir allt mer populärt. Foto: Creative Commons.
I Asien har flytande solceller på senare tid blivit en hållbar lösning i tätbefolkade områden som Singapore. Schweiz och Portugal har inspirerats - och Svensk Solenergi ser möjligheterna för tekniken i Sverige.

Vid ön Batam i Indonesien ska världen största solcellsanläggning nu byggas på vatten. Panelerna ska installeras på en 1600 hektar stor yta mitt i Duriangkang-reservoaren och kommer ha en installerad effekt om 2,2 GW. Det ska kombineras med ett energilager på 4000 MWH, vilket även det blir världens största. Det skriver MSN och hänvisar till sajten electrek.co.
Projektet börjar byggas 2022, beräknas ta två år och är den senaste i raden av flytande anläggningar som byggs i Asien. Tidigare har vi skrivit om en anläggning i Singapore (läs mer om det här).

Växer allt mer i popularitet

Flytande solceller har även nått Europa och är något som växer i popularitet. Sedan tidigare finns en 2000 kvadratmeter stor anläggning i de schweiziska alperna och i Portugal planeras en anläggning med en effekt på 4 MW.
Att det även skulle ta sig in i den svenska marknaden är inte helt otänkbart menar Anna Werner, vd på organisationen Svensk Solenergi. I en intervju med Ny Teknik säger hon att flytande solceller är en önskvärd metod för hållbar elproduktion i framtiden.
– Det finns en marknad för flytande solceller i världen som ökar. Det är en teknikutveckling. Det är lite som byggnadsintegrerade solceller, som också ligger på det stadium där de traditionella kiselsolcellerna var för 15 år sedan – där befinner sig många av tunnfilmssolcellerna i dag och även de flytande. Det är up and coming-teknik vilket innebär att de behöver det stöd som kiselsolceller fick för 15 år sedan, för att komma över den lilla puckeln i början som ny teknologi behöver, bland annat för att folk ska vilja investera i den, säger hon.

"Kan täcka vårt totala energibehov"

Trots att intresset är stort så finns i nuläget inga planer på att bygga lokala anläggningar. Men med stor tillgång av sjöar och kraftverksdammar kan det bli realitet i framtiden, förutsatt att tekniken får utvecklas något mer.
– Rent hypotetiskt så skulle man kunna bygga en anläggning med flytande solceller mitt på Vättern som skulle täcka vårt totala elbehov i Sverige i dag – och du skulle fortfarande inte se den från stränderna. Men tyvärr skulle ju inte all el komma när vi behöver den, och batterierna är inte tillräckligt effektiva ännu.

Fler nyheter om grön teknik

Tillbaka till Nyheter