Solceller har under det senaste decenniet vuxit explosionsartat och det kan skapa svallvågor i u-länder. I takt med teknikutvecklingen, nyinsatta miljömål och med paneler som sjunker i prestanda efter en lång tids användning blir det i många fall oundvikligt att byta ut sina solceller. I en debattartikel från Bloomberg, och med International Renewable Energy Agency som huvudsaklig källa, förutspås att så mycket som 78 miljoner ton solceller kommer vara förbrukade världen över till 2050 - och det anses vara en rejäl underdrift i takt med att priserna faller.
Nu spås det att allt fler begagnade paneler hamnar i fattigare länder och att det potentiellt kan bli en andrahandsmarknad värd många miljarder.
Många andrahandsaffärer sker online
Mellan 2010 och 2019 sjönk antalet människor som lever utan elektricitet från 1,2 miljarder till 759 miljoner världen över. En av anledningarna är att allt fler får mindre solcellsanläggningar, utan koppling till ett fast nät, i hemmet eller byn. Ingen vet ännu hur mycket en andrahandsmarknad för solpaneler har genererat idag då de flesta affärer idag sker i skymundan, ofta online genom exempelvis Facebook. Men Laid Sahraoui, ägare av Hong Kong-baserade solcellsbolaget R3 Tech, gissar till Bloomberg att det finns 10 miljoner använda paneler i den befintliga globala marknaden - och då kallar han själv den siffran för "pessimistisk".